Linna Tapio nro 19

Instrumentointiteknikko

 

 

Instrumentointiteknikko
s. 1966

Olen Tapio Linna, 51 vuotta.

Asun vaimoni Lailan kanssa Kopsassa. Lapset ovat jo lentäneet omille tahoilleen.

Harrastuksiini kuuluu kaikenlaisten elektronisten ja mekaanisten laitteiden huolto tai korjaus. Olen pitänyt elektroniikkakerhoa vuosikausia alakouluikäisille ja mikäli halukkuutta vielä löytyy, kerho jatkuu vielä. Kuulun työpaikan mopoporukkaan ja ajamme kesäisin reissun eri-ikäisillä mopedeilla. En kuitenkaan ole aktiivinen Kopsan mopopoikien jäsen, ainakaan vielä. Muuta harrastuksenomaista puuhaa löytyy sitten omakotitalosta, jota rakennamme vaimoni kanssa.

Tämän hetken luottamustoiminnassa olen Kopsan kyläseuran johtokunnan jäsen ja Raahen kaupungin hallintolautakunnan jäsen. Lisäksi olen varajäsenenä Raahen kaupunginvaltuustossa.

Vaikka en ole paljasjalkainen raahelainen, pattijokinen tai kopsalainen, olen jotenkin vaikuttanut Kopsassa yli 30 vuotta. Kopsasta on yhtä pitkä matka satamaan ja juna-asemalle, siis aika keskeisellä paikalla. Tunnen olevani täällä kotona, joten luulen olevan olemassa muitakin kaltaisiani, jotka haluavat asua hieman väljemmin. Annetaan siis toisillekin mahdollisuus asua Raahea ympäröivissä kylissä. Monin paikoin on maan alla valmiina tärkeitä asuntorakentamiseen liittyviä asioita, kuten vesijohto, siirtoviemäri, sähköt ja tietoliikenne. Näiden vaikutusalueita kannattaa käyttää hyväksi uuden kodin rakentamissuunnitelmissa.

Vaikka Kopsassa on mukavaa, parannettavaakin löytyy. Vilkkaasti liikennöity 88-tie on kapea ja liikennettä on kävelijästä suuriin ajoneuvoyhdistelmiin. Monille on sattunut läheltäpiti tilanteita esimerkiksi työmatkapyöräilyssä. Kylän kohdalla on onneksi pyörätie, mutta matka Vihantiin ja Raahen vaatisi parannuksia, mitä ne sitten ovatkin. Tuulimyllyistäkin on ollut murheita, vaikka ne ovatkin ympäristöteko. Ne aiheuttavat meluongelmia ja television näkyvyysongelmia.

Raahelaisena koen, että kaupunkia pitää markkinoida ja saada halutuksi. Matkailu on hyvässä nosteessa, mutta lisää pitää saada uusia ajatuksia ja yhteiseen hiileen puhaltavia tekijöitä. Meri on hyvä teema, mutta voisihan matkailua ja vapaa-aikatoimintaa laajentaa kylien suuntaankin. Teollisuuden alalla on muutamia hyviä näkymiä, joita varten on pitänyt jo varautua. Kaupungin pitää tukea yrittäjiä esimerkiksi mahdollistamalla sopivia toimipaikkoja. Lyhyet etäisyydet ja hyvät liikenneyhteydet palvelun tarvitsijaan on aina suuri etu, suorastaan välttämättömyys. Huoltoasema vilkkaasti liikennöidyn tien varrella ilman tieliittymää, ei tuo leipää yrittäjälle eikä veroeuroja kaupungille. Kun yrittäjä saa toimintansa käyntiin, niin eiköhän lähetä sitten porukalla nauttimaan oman alueen palveluista.