Ehdokasesittelyt 2021

Raahen Keskustan kuntavaaliehdokkaat 2021

Raahen Keskustan ehdokashankinta on meneillään. Jos Sinua kiinnostaa kotikaupunkimme kehittäminen ja asioihin vaikuttaminen, niin lähde Raahen Keskustan ehdokkaaksi. Täytä ehdokaslomake. Pääset mukaan huippu tiimiin vaikuttamaan raahelaisten yhteisiin asioihin.

Ota yhteyttä vaalipäälikköön Simo Vedenojaan soittamalla tai wapissa  040 0289593. Täytä hänen kanssaan ehdokaslomake ja pääset mukaan huippu tiimiin vaikuttamaan raahelaisten yhteisiin asioihin.

AULAKOSKI ANTERO sektorinjohtaja, ylikomisario

Antero Aulakoski kuva

Antero – Arjen turvaaja
”Kaupunkilaisten – peruspalvelujen  – kotikaupungin puolesta”

Yhteystiedot:
Puh: 050-5574986   sähköposti: antero.aulakoski@gmail.com         Facebook: https://www.facebook.com/kauko.antero.aulakoski

Luottamustoimet:
-PPSHP:n valtuuston 1 vpj
-Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallituksen pj.
-Raahen kaupungin kehittämislautakunnan pj
-kaupunginvaltuuston pj. 2007 – 2008 ja 2011 – 2012
-kaupunginvaltuuston varapj. 2009 – 2010
-kaupunginvaltuutettu 1993 –
-kaupunginhallituksen jäsen 1997 – 2006
-OK Arinan hallintoneuvoston jäsen
-Raahen seurakunnan kirkkovaltuusto, jäsen

Poliittiset tavoitteet:
Haluan jatkaa Raahen kaupungin luottamushenkilönä seuraavalla valtuustokaudella. Uskon, että monipuoliselle kokemuksellani on edelleen käyttöä raahelaisten hyvinvoinnin ja arjen turvaamisessa sekä kaupungin kehittämisessä.

Tavoitteenani seuraavalla valtuustokaudella on kaupungin vetovoimaisuuden kehittäminen, elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen sekä työpaikkojen lisääminen. Erityisenä tavoitteenani on kaupunkikeskustan elävöittäminen ja kaupan alan palvelujen lisääminen.Vain veronmaksajia ja verotuloja kasvattamalla voidaan ylläpitää kaupunkimme palvelut ja myös kehittää niitä. Nostetaan Raahe uuteen nousuun.

Perheen isänä, pappana, poliisina ja kokeneena luottamushenkilönä tunnen kaupungin kipupisteet ja raahelaisten arjen tarpeet. Päättäjänä tahdon jatkossakin tehdä parhaani niiden parantamiseksi.”

– Antero Aulakoski –

_______________________________________

HAAPAJOKI TITA, puutarhuri

tita haapajoki vaalea(kopio)

Yhteystiedot: Tita Haapajoki, puh. 044 439 3521,  tita.haapajoki@raahe.fi

”Asun Raahen Arkkukarissa Haapajoenkylällä vanhaa hirsipirttiä yhdessä aviomieheni Timon kanssa. Lapset ovat varttuneet ja perustaneet omat elämänsä. Kotiväkenä on australianpaimenkoira Rieko ja viisi kissaa. Lisäksi löytyy ammattimunaajina viisi kanaa ja kukko.

Olen luontoihminen, ja rakastan kulkea meren rannoilla ja metsissä yhdessä miehen ja koiran kanssa. Valokuvaus on myös harrastukseni. Elämäni on todella ruohonjuuritasolla, sillä puutarhaharrastukseni johti minut lopulta hankkimaan ammatin puutarhurina. Nyt olen töissä Raahen kaupungilla vastaamassa kaikesta viheralueiden ja puistometsien kehittämisestä ja ylläpidosta. Sitä ennen olin 10 vuotta yrittäjänä ja 20 vuotta ICT-alalla.

Luottamustoimina olen varavaltuutettu ja tulevaisuuslautakunnan varsinainen jäsen.  Yhdistystoimintaa olen koittanut jättää vähemmälle, mutta monessa yhdistyksessä olen ollut aktiivina mukana.

Vaaliteemojani on tässä lyhyesti. Tarkemmin ajatuksistani voit lukea
www.titahaapajoki.blogspot.com

Nuoret ja koulutus:
Nuorten mahdollisuuksia kouluttautua, työllistyä ja voida hyvin Raahessa täytyy parantaa.

Asuminen ja kaupunkimarkkinointi:
Raahe on monipuolisesti hyvä paikka asua. En halua keskittää, vaan kehittää koko Raahea. Jokainen kivi pitää kääntää, että muuttotappiokunnasta noustaan taas kasvuun. Oman murusen kannan siihen jo kotonakuuhkailijalähettiläänä. Niitä juttuja voit lukea täältä:
www.kotonakuuhkaaja.fi

Työpaikat ja yrittäjyys:
Leivän syönti elättää meitä kaikkia, joten työpaikkojen säilyminen ja uusien luominen on äärimmäisen tärkeää ihan
kuntapoliittisin toiminkin. Kymmenisen vuotta elätin itseni pienyrittäjänä, joten hyvin on muistissa yrittämisen ilot ja surut.

Terveydenhoito:
Omasta sairaalasta ja terveyskeskuksen palveluista pidetään kiinni ja kehitetään niitä.

Yksi yhteinen Raahe: Kaadetaan nyt viimeinkin vanhat kunta- ja puoluerajat, ja tehdään yhdessä MEIDÄN Raahesta hyvä paikka asua, elää ja viihtyä niin keskustassa kuin sen ulkopuolella ihanissa kylissäkin.”

– Tita Haapajoki –

_______________________________________

JAAKOLA ELINA, agrologi, nuorten työvalmentaja

Pieni kuva Elina

”Keskusta on minulle paljasjalkaisena maalaisena se oikea, se kotimainen puolue. Jaamme puoleen kanssa arvot kotimaisuudesta ja maa- ja metsätalouden tärkeydestä. Halusin päästä ehdottomasti mukaan vaikuttamaan oman kaupunkini asioihin ja muovaamaan Raahesta asukasystävällistä kaupunkia.

Raahe on laaja kaupunki monine sivukylineen. Kaupungilla on paljon velkaa ja jostain on tietenkin pakko säästää. Tyhmyyksiin ei kuitenkaan ole varaa köyhälläkään, ja niinpä säästötoimet eivät saisi vaikuttaa sivukyliin ja niiden palveluihin tai harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksiin. Ne vähät vapaa-ajanviettomahdollisuudet mitä sivukylillä on, ovat äärimmäisen tärkeitä kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta ja niistä haluan pitää kynsin ja hampain kiinni. Hyvät muistot ja mielikuvat lapsuudesta ja nuoruudesta edesauttavat myös paluumuuttoon synnyinseudulle.

Teen töitä Siikajoella nuorten työvalmentajana ja olen aiemmin tehnyt nuorisotyötä Vihannin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana. Mielestäni nuorisotyöllä on suuri merkitys siihen millaisia työntekijöitä ja veronmaksajia meillä tulevaisuuden Raahessa on. Meidän pitää voida taata laadukas nuorisotyö ja nuorisopalvelut jatkossakin koko Raaheen tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Hyvinvoiva nuoriso kouluttautuu, työllistyy ja ennen kaikkea voi hyvin. Vanha kliseinen sananlasku pätee edelleen ja nuorissa on tulevaisuudessakin tulevaisuus. 33-vuotiaana haluan myös itse olla mukana tuomassa nuorten ja nuorten aikuisten ääntä kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa.”

Luottamustoimet:

Nouseva Rannikkoseutu ry:n hallituksen jäsen 2020-

Raahen lähidemokratiahallituksen varajäsen

– Elina Jaakola –

_______________________________________

KAUPPINEN CARITA, mentori, toimistopäällikkö

Caritan kuva

”Olen merta ja luontoa rakastava perheellinen nainen Saloisista.
Työskentelen mentorina Media Avenuella Raahessa.

Yhteiskunnalliset asiat ja yhdistystoiminta on kiinnostanut minua aina, joten 9 vuotta sitten ruuhkavuosien helpotuttua lähdin aktiivisesti mukaan kuntapoliitikkaan.
Ehdolla olen toista kertaa ja viime vaalien jälkeen sain paikan Tulevaisuuslautakunnasta sekä Raahen Vesi Oy:n hallituksesta. Näissä olen halukas jatkamaan jos vain mahdollista.
Lisäksi toimin Keskustan Salonselän paikallisyhdistyksen ja Raahen Meriseura ry:n sihteerinä.

Minulle tärkeitä asioita ovat Raahen kaupunginosien kehittäminen tasapuolisesti ja toimivampi arki kaikenikäisille. Julkisten palveluiden on oltava toimivia ja kaikkien ulottuvilla, samoin myös kulttuuri-, nuoriso- sekä liikuntapalvelut.”

– Carita Kauppinen –

________________________________________

KINNUNEN ESA, luokanopettaja

Raahen keskusta

”Olen 55-vuotias perheenisä ja luokanopettaja. Asun Pattijoella, lähellä nykyistä työpaikkaani Pattasten koulua, missä olin aikanaan myös oppilaana. Kultaisina muistoina ovat lapsuuden kesät Siniluodon mökillä. Nuoruudessani sain olla kesätöissä Pattijoen puutarhalla ja Rautaruukilla. Ne olivat minulle tärkeitä kokemuksia. Näitä hyviä työkokemuksia haluaisin myös raahelaisille nykynuorille. Yritteliäs elämänasenne kannustavassa ilmapiirissä kantaa pitkälle.

Nuoruuteni kohokohta oli, kun sain esittää historiikin Hakatien koulun, eli nykyisen Harakkamäen koulun, vihkiäisjuhlassa. Opinnäytetyöni aiheena oli Pattijoen koululaitoksen historia. Koen, että kouluasiat ovat kutsumukseni. Elämäntyönäni on ollut tulevaisuus jo kolmen vuosikymmenen ajan. Tunnen koulun arjen. Lasten ja nuorten kanssa työskentely on toivorikasta ja innostavaa, mutta toki välillä myös haastavaa. Kouluväki odottaa valtuustolta lapsiystävällisiä päätöksiä. Toisinaan on jouduttu ihmettelemään ja pettymään.

Paikallisessa päätöksenteossa pitää olla tärkeänä tavoitteena raahelaisten lasten ja nuorten sekä perheiden kaikinpuolinen hyvinvointi. Se hyvinvointi heijastuu monin tavoin koko seutukuntaan, yrityselämään, työhön ja vapaa-aikaan. Eri toimijoiden kasvatuskumppanuus lasten ja nuorten auttamiseksi hyvään elämään auttaa tässä asiassa.

Politiikkaa olen aktiivisesti seurannut jo pitkään. Olen isänmaallinen ja minulla on kristilliset arvot. Ihmiselämä on arvokasta lapsuudesta vanhuuteen. Keskusta ihmisläheisenä ja kärsivällisenä pitkän linjan sillanrakentajapuolueena on tuntunut omimmalta.  On hyvä pysyä maltillisesti ja tukevasti keskellä poliittista kenttää ja katsoa kokonaisuutta. Arvostava yhteistyö kaikkien puolueiden kesken on tärkeää etenkin paikallispolitiikassa. Vain siten saamme aikaan hyvää kehitystä ja edistystä.

Kuten politiikassa, sinniä ja suunnitelmallisuutta tarvitaan myös harrastuksessani, kestävyysjuoksussa. Takana on muutama maraton ja seuraavaan valmistautuminen on jo alkanut. Nautin luonnossa liikkumisesta, lukemisesta, hyvän musiikin kuuntelusta sekä perheen kanssa musisoinnista. Lapset ja lastenlapset tuovat paljon iloa puolisolleni ja minulle.

Mottoni olen lainannut presidentti Martti Ahtisaarelta: ”Se osaa, ken uskaltaa.” Ajattelenkin rohkeasti, että nyt voisi olla minun aikani ja vuoroni kantaa korteni kekoon yhteisten asioiden hoidossa, jos äänestäjät minulle valtuuden antavat. Olen ehdolla ja käytettävissä.

VAALITEEMANI

+  Politiikassa tärkeintä on ihminen

+  Pienten lasten koulu mahdollisimman lähelle kotia

+  Mahdollisimman tasavertaiset ja turvalliset kouluolot kaikille Raahen lapsille ja nuorille

+  Yrittäjyyskasvatusta Raahen kouluihin

+  Raahen kyliin lisää asukkaita

+  Paikallinen päätöksenteko nopeammaksi ja rohkeammaksi”

– Esa Kinnunen –

 

 

________________________________________

LAURILA MATTI, tekninen johtaja, insinööri
Laurila Matti - kuva
”Oli vuosi 1962. Kävelin äitini kanssa Rantakatua sairaalalle. Sairaalaa lähestyttäessä meri tuli näkyviin. Kysyin viime syksynä edesmenneeltä äidiltäni : ”Onko tuo se valtameri?” Äitini vastasi, että ”On se.” Silloin minulla syttyi rakkaus Raaheen, eikä se ole koskaan sammunut. Haluan taistella tämän kaupungin puolesta ja omalta osaltani yrittää vaikuttaa muuttotappion kääntämiseen.
Kaupungin historia on mahtava. Varvin alueen laivanrakennus 1800-luvulla oli vertaansa vailla. Noin 100 laivaa rakennettiin siellä. Sen vuoksi haluan olla vetämässä hanketta näkyvän muistomerkin saamiseksi Varvin Pookille.
Koulutustaustani on insinööri. Olen ollut koneenrakentajana jo 34 vuotta. Työni kautta olen päässyt tutustumaan eri maihin. Kiinaan viisi pitkää matkaa. Indonesia, Thaimaa, USA, Kanada ja monet Euroopan maat on käyty. Tuotteitamme on 24 maassa.
Kahdeksan vuotta nyt takana luottamustyötä lautakunnissa. Tällä viimeisellä kaudella olen ollut myös varavaltuutettuna erittäin monessa valtuuston kokouksessa päättämässä yhteisistä asioista.
Haluan sanoa, että kenenkään ehdokkaan ei kannata tehdä yltiömäisiä lupauksia, koska päätöksenteko tapahtuu kuitenkin yhteisesti päättämällä. Hyviä ehdotuksia tietenkin kannattaa aina tehdä ja hakea niille kannatusta ennen valtuuston päätöstä.
Harrastuksiini kuuluu kyläyhdistyksen vetäminen, Keskustan paikallisyhdistyksen puheenjohtajuus, hyväntekeväisyys Lionsin ja zetorismin kautta. Metsänhoito kotipaikalla antaa erityisesti voimia arjen rasituksiin.
Kunnioitan jokaista antamaanne ääntä.”
- Matti Laurila -

_________________________________

LUMIJÄRVI LIISA, maatalousyrittäjä, kansanedustajan avustaja

Liisa Lumijärven kuva

”Olen 45-vuotias perheenäiti. Työskentelen kansanedustajan avustajana. Perheellämme on tehtävä suomalaisen ruuantuotannon ketjussa. Meillä on vilja- ja karjatila Raahen Alpuassa.

Vapaa-aikanani minut löytää useimmiten metsästä. Mieluisimmaksi kohteeksi minulle on muodostunut Vihannin kylillä kiertävästä Kinttupolkureitistöstä Hirvinevan kierros. Siellä kuntoilen ja patikoin sulan maan aikana 11-vuotiaan poikani ja ystävieni seurassa. Syksyisin matkan varrelta mukaan lähtevät marjat ja suppilovahverot talven herkutteluhetkiin. Talvisin sukkuloin alueemme latuverkostossa.

Olen toiminut Vihannin kunnanvaltuustossa yhden kauden sekä kaksi kautta Raahen kaupunginvaltuutettuna. Kaupunginhallituksessa olen työskennellyt viimeiset kuusi vuotta. Kaupungin konserniyhtiöistä minulle on kertynyt kokemusta energiasta, satamasta, tuulesta, valokuidusta ja vedestä sekä uimahallisäätiöstä.

Kuluneella valtuustokaudella on ratkottu koulujen sisäilmaongelmia. Antinkankaan, Saloisten ja Vihannin lapset ja henkilökunta ovat saaneet uudet tilat. Pidän tärkeänä, että tulevaisuudessa kaikilla lapsillamme on terveelliset ja turvalliset koulutilat. Nämä ja muut peruspalvelut kuntalaisille pystytään turvaamaan vahvalla kaupungin taloudellisella kantokyvyllä. Se onkin tärkein työsarka tulevalla valtuustokaudella. Ilman yrittäjyyden toimintaedellytysten vahvistamista emme saa työpaikkoja lisää.

Haluan olla edistämässä raahelaista edunvalvontaa myös maakunnan ja valtakunnan tasolla. Asiat eivät tapahdu itsestään vaan siihen tarvitaan toimivat verkostot ja kyky nähdä asioita aikaansa pidemmälle.

Meidän on yhdessä tehtävä Raahesta aidosti maakuntamme toiseksi suurin kaupunki. Historia velvoittaa meitä tähän. Raahen merimuseo antaa meille suuntaviivat myös kansainvälisyyden kasvattamiseen. Lapsuudesta mieleeni kumpuaa hauska muisto vierailusta tätini kanssa tähän museoon. Rasavilli pikkuveljeni hyppäsi ensimmäisenä maassa olevan balsamoidun kilpikonnan päälle. Menneisyyttä ei kuitenkaan pidä polkea, vaan siltä on parempi ponnistaa tulevaan!”

– Liisa Lumijärvi –

_________________________________

MAJAVA VILLE, apulaismyymäläpäällikkö

Ville Majava kuva

”Nimeni  on Majavan Ville ja ikää on kertynyt 29 vuotta. Työskentelen Jyskissä apulaismyymäläpäällikkönä ja sen lisäksi teen omalla toiminimellä hierontoja.

Olen intohimoinen urheilija ja urheilun seuraaja. Lähdin ehdolle ennen kaikkea urheilupuolen asioiden tähden, ja uskon että pystyisin oman kilpa- ja kuntourheilutaustan puolesta tuomaan siihen aktiivikäyttäjän näkemystä ja käytännön vinkkejä.

Lisäksi on syytä tosissaan miettiä, että miten saataisiin Raahen ydinkeskusta pysymään elinvoimaisena ja pystyttäisiin vanhaa Raahea herättämään eloon.”

– Ville Majava –

__________________________________

MATTILA HANNA-LEENA, kansanedustaja, lehtori

Hanna-Leena Kuva

”Raahe on lapsuuteni, nuoruuteni ja aikuisuuteni kaupunki.❤️

Amerikan vuosina minulle ja miehelleni kirkastui, että Raahe on maailman paras paikka. Raahessa tahdoimme kasvattaa lapsemme, elää ja tehdä työtä. Tämä on myös paikka, jonne haluamme jäädä sitten, kun askeleemme hidastuvat.

Luottamustehtävät on yksi tapa ilmentää kotiseuturakkautta. Olen ehdolla kuntavaaleissa, koska kotikaupunkini kehittäminen kiinnostaa minua.

Tavoitteeni on, että tämän päivän lapset ja nuoret kokevat Raahen niin rakkaaksi, että haluavat perustaa perheen ja elämänsä tänne.

Tavoitteeni on myös, että ikääntymistä ei tarvitse pelätä Raahessa. Kiireetön ja hellä hoiva kuuluvat sekä koti- että laitoshoidossa olevien vanhusten oikeuksiin. Omaishoitajien jaksamista autetaan parhaiten toimivalla vapaapäiväjärjestelmällä.

Näiden tavoitteiden eteen olen valmis tekemään työtä kuntapäättäjänä ja kansanedustajana.
❤️Raahe❤️”

– Hanna-Leena Mattila
Kuka?
Hanna-Leena Mattila
*naimisissa, neljän aikuisen lapsen äiti, kansanedustaja ja entinen yläkoulu- ja lukio-opettaja
*harrastukset: kotiseututyö Raahe-seurassa ja Raahen matkailuoppaissa, kuntosalikuntoilu, ulkoilu Ritu-koiran kanssa
*kiinnostus yhteisiin asioihin heräsi Keskuskoulun vanhempainyhdistyksessä koulun puolustajana, valtuutettu v. 2009-, kaupunginhallituksen jäsen v. 2009-2017, valtuuston puheenjohtaja v. 2017-2020

________________________________________

MUTKA-LEINONEN KRISTIINA, lukion lehtori: historia ja yhteiskuntaoppi

Kristiina Kuva1

”Mottoni: Tutkitaan, ennen kuin hutkitaan

Lukion lehtori: historia ja yhteiskuntaoppi, graduni tein Raahen merenkulusta ja purjelaivanvarustuksesta.

Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Raahessa keskustan liepeillä, nyt asun Arkkukarin maalaismiljöössä hevostellen.

Elämääni tuovat rikkautta hevosentuoksu, rinnallani pitkään kulkeneet ystävät sekä minulle rakas työ nuorten sekä historian ja yhteiskunnallisten asioiden parissa. Elämänkokemukseni myötä olen oppinut katsomaan asioita monelta kantilta.

Nuorena poljin pyörällä joka päivä hevostallille, kävin koulua ja osallistuin vanhimpana lapsena ”kodin pyörittämiseen” isäni ollessa yksinhuoltaja. Kesätyöt olivat minulle tärkeä asia, kuten tämän päivän nuorillekin. Tahdon kiittää isääni siitä, että hän oli aina tukena ja turvana sekä kannusti kolmea lastaan opiskelemaan.

Koska nuoruudessani Raahessa ei ollut ratsastuskoulua, marssimme asian tiimoilta joukolla kaupungintalolle. Meille nuorille järjestettiin kuuleminen, jossa saimme kaupungilta tukea ja neuvoja. Haaveemme toteutui, ja sitä myötä opimme, että asioihin voi vaikuttaa.  Hevosharrastus on jatkunut koko elämäni.  Ajoin raviajokortin 16-vuotiaana ja kilpaakin tuli ajettua parisenkymmentä kertaa. Raveissa olen ollut kuuluttajana ja ravituomarina noin 35 vuotta. Ravituomarointi on opettanut, että asiat tulee tehdä sääntöjä noudattaen ja erilaisia näkökulmia kuunnellen, yhteistyöllä. Olen Raahen Ravi ry:n puheenjohtaja. Kotonani asustavat kaksi hevosta auttavat hyvin irtautumaan arjesta, varsinkin lannanluonti.  Yliopistoaikoinani toimin ainejärjestön puheenjohtajana sekä opiskelijajäsenenä tiedekuntaneuvostossa. Ammattini myötä olen perehtynyt yhteiskunnallisiin asioihin sekä seuraan niitä tiiviisti.

Wanha Raahe on jättänyt minuun jo lapsena tunnejäljen.  Olen iloinen, että Raahen kaupungissa on laadittu vanhan kaupungin kehittämissuunnitelma.  Lisäksi Wanhan Raahen säilyttämiseksi on perustettu säätiö, joka edistää ja tukee Raahen historiallisen vanhan kaupunginosan asuin- ja talousrakennusten kunnostamista ja ylläpito. Kun Wanhan Raahen tai seminaarin alueella, joka myös on lupaava kehittämiskohde, järjestetään tapahtumia, on raahelaisten ja turistien viihtyminen taattua. Kun kuljen muista kaupungeista tulleiden ystävieni kanssa Wanhassa Raahessa ja Raahen kivijalkakaupoissa, ne saavat kiitosta.  Hyvillä mielin ulkopaikkakuntalaiset lähtevät kotimatkalle Wanha Raahe mielessä ja ostoskassit mukanaan.

Terästehtaan ja siihen liittyvän yritystoiminnan lisäksi kaupungin tulee tukea monialaisesti nykyisiä ja tulevia pk- yrittäjiä/yrityksiä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä.  Korona-ajan helpottuessa yrittäjät tarvitsevat tukea kaupungilta sekä ostovoimaa kaupunkilaisilta: on tavallista tiiviimmän vuoropuhelun aika. Hanhikiven ydinvoimalan rakentamiseen ja taloutta elvyttävään vaikutukseen on hyvä varautua, mutta pk- yritystoiminnan osalta kaupungilla ei ole varaa jämähtää paikalleen.  Viranhaltijoiden, myös kaupungin työntekijöiden, me-henkeä sekä keskinäistä yhteistyötä työtehtävien hoitamisessa tulee lisätä. Jokaisen viranhaltijan työkalupakkiin tulee lisäksi kuulua halu palvella kuntalaisia sekä hallintolaissa olevat käytänteet.

Sote:n toteutuessa kuntapäättäjien tulee edelleen huolehtia monista kuntalaisille tärkeistä asioista. Kouluasiat, opiskelu, sivistys ja vapaa-ajan toiminnot sekä kaavoitus koskevat meitä kaikkia tavalla tai toisella. Raahen päätöksenteon johtoajatuksena on kuntalaisten kuunteleminen ja osallistaminen heitä koskevien asioiden valmisteluun: tämä tulee tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja varmistaa, että tieto saavuttaa asukkaat. Esimerkiksi kaupungin nettisivuille voisi kehittää ohjelman, joka välittää tietoa valmisteilla olevista asioista. Kuntalaisten osallistaminen tulee viedä enemmän käytännön tasolle niin, että se varmasti tavoittaa kaikki.

Raahen keskustan ja sen lähiasuinalueiden kehittäminen on tärkeää, mutta kylilläkin asuvat ihmiset tulee huomioida veronmaksajina. Hekin ovat oikeutettuja palveluihin, jotka vaikuttavat asuinympäristön viihtyvyyteen. Harrastus- ja liikuntapaikat ovat tärkeitä kylien lapsille ja nuorisolle, koska kylillä harrastusmahdollisuuksia on vähän. Kyse ei loppujen lopuksi ole kaupungin budjetin kannalta isoista menoeristä, varsinkin, kun kylillä tehdään paljon talkootyötä. Kun säästöjä etsitään, tulee tutkia eikä hutkia.

Olen yhteistyökykyinen. Lupaan olla ahkera, kuntalaisten tavoitettavissa ja ottaa asioista selvää.”

– Kristiina Mutka-Leinonen –

________________________________________

NIVALA MATTI, matemaattisten aineiden opettaja (FM), metsänomistaja

Nivala Matti kuva

”Synnyin Jokelan kylällä Pattijoella 1990. Kävin välillä opiskelemassa Joensuussa, mutta veri veti takaisin Raaheen. Sain Raahesta vakituisen työpaikan, joten paluumuutto oli helppo päätös. Vakituinen työpaikka, hyvä ja edullinen koti asua, elävät kylät ja meren läheisyys ovat olleet minulle vetovoimatekijöitä palata Raaheen.

Minussa yhdistyy akateemista taitoa ja käytännön osaamista. Koulutukseltani olen siis matemaattisten aineiden opettaja (FM) ja työn ohella aktiivisesti toimin metsänomistajana sekä metsäsektorin luottamustehtävissä. Sivistys, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja kestävä luontosuhde ovat minulle tärkeitä arvoja.

Minulle tärkeää on elävä ja vetovoimainen Raahe.
*
Raahessa panostettava puurakentamiseen.
*
Kyläkoulut tulee säilyttää.
*
Nuorten mielenterveyspalvelut on oltava helposti saatavissa.
*
Raahen on lisättävä tuloja tuulivoimalla.

Seuratkaa minua  Facebookissa, Instagramissa ja Linkedinissä @MattiNivala.

Sieltä löydätte minun aikaisemmat ja nykyiset luottamustehtäväni ja kokemukset.”

– Matti Nivala –

_______________________________________

OIKARINEN MATTI, työnjohtaja, koneenkuljettaja

Matti pienempi

”Olen Oikarisen Matti, 51 v ja työskentelen perheyrityksessämme koneenkuljettajana ja työnjohtajana. Asustelemme Piehingin Ylipäässä vaimoni ja kuuden lapsen kanssa. Kaksi vanhinta on jo muuttanut omilleen. Meillä on myös pieni villakoira Lulu ja hirvikoira Luke. Erityisesti syksyisin vietänkin mielelläni aikaa poikieni kanssa metsästäen ja koirien kanssa luonnossa liikkuen. Myös fatbikeily on minulle ja perheellemme mieleinen harrastus. Erityisesti meillä Piehingissä on mahtavat maastot pyöräilyyn ja metsässä liikkumiseen.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa, mutta olen ollut aktiivisesti mukana Keskustan järjestötoiminnassa. Olen harkinnut ehdolle asettumista aikaisemminkin, mutta nyt lapsiemme ollessa jo vanhempia, koin ajan olevan hyvä.

Minulle on tärkeää päästä vaikuttamaan erityisesti syrjäkylien asioihin. On tärkeää muistaa tasapuolisuus meitä kaikkia kohtaan. Asuit sitten maalla tai kerrostalossa keskustassa. Haluan olla myös vaikuttamassa siihen, että lapsiperheet otetaan huomioon päätöksenteossa. Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että Raahe tarvitsee lisää yrittäjiä ja yrityksiä. Kaupunkiin olisi siis lisättävä vetovoimaa, jotta tämä toteutuisi. Näin saisimme myös uusia asukkaita ja Raahesta elinvoimaisemman. En lähde tekemään mitään yksittäisiä lupauksia, sillä päätökset tehdään yhteistuumin.

Yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta!”

– Matti Oikarinen –

________________________________________

PARKKILA PASI, valimotyöntekijä, varastovastaava

Kuva_Pasi Parkkila

”Olen 48-vuotias viidennen kauden valtuutettu ja aktiivireserviläinen Vihannin Kuusiratista. Työskentelen Raahen Valimo Oy:llä.

Yli 20 vuoden kokemus eri luottamustehtävistä on opettanut sen, että en tälläkään kerralla lupaa äänestäjilleni muuta, kuin olla aktiivinen viestinviejä ja tehdä parhaani.

Välttämättömät peruspalvelut tulee turvata koko Raahen alueella, mutta samalla on jatkettava tarkkaa taloudenpitoa. Yrittäjien ja kaupungin yhteistyötä ja vuoropuhelua on kehitettävä edelleen.”

– Pasi Parkkila –

_______________________________________

POUKKULA PEKKA, yrittäjä

Pekka Poukkula kuva

”Tervehdys raahelaiset!
Tässä teille esittäytyy Poukkulan Pekka, 46-vuotias lapsiperheen isä ja pitkän linjan sote-alan yrittäjä, syntyperäinen raahelainen. Sen verran olen muuallakin asunut, jotta tiedän, mikä täällä Raahessa on parasta ja minkä vuoksi tahdon perheineni täällä asua, yrittää ja vaikuttaa. Siis elää täyttä elämää.

Minulle ihmiset merkitsevät paljon, he ovat suuri voimavara niin työssä kuin muutoinkin elämässä. Ei siis ole ihme, että kuntalaiset ovat minulle se ”polttoaine” ja syy, minkä vuoksi tahdon olla toimimassa yhteisen kotikaupunkimme parhaaksi sekä olla osaltani vahvistamassa toisistamme välittävämpää Raahea. Kotona aikani täyttää lapsiperheen arki päivähoidon, koulun ja harrastusten myötä. Omaa aikaakin löytyy lenkkeilemällä koiran kanssa. Lapsiperhearjen lisäksi elämään sisältöä tuo yrittäjyys, jota oikeastaan voisi kutsua elämäntavaksi. Se on niin osa minua. Yrittäjien ja yritysten asiat ovat lähellä sydäntäni, sitä kautta saamme kuntiin, myös tänne meille Raaheen elinvoimaa ja hyvinvointia. Miten voisimme luoda Raaheen yrittäjäystävällisen ilmapiirin? Se on kysymys, jonka eteen teen mielellään töitä.

Ensimmäisen kauden valtuutettuna olen paikallispolitiikassa vielä varsin tuore tekijä ja minua puhuttelee saamani luottamus. Tällä hetkellä toimin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tehtävässä aloitin reilu vuosi sitten. Tätä ennen olin kaupunginhallituksen jäsen. Lisäksi toimin nyt kolmatta vuotta Keskustan Raahen kunnallisjärjestön puheenjohtajana.

Mikään kaupunki ei ole valmis – ei myöskään Raahe. Rakentajaa tarvitaan. Kaupunkiamme tulee kehittää, talous huomioiden ja tasapuolisuutta unohtamatta. Kaupunkikeskustan elävöittäminen, asuinalueiden sekä kylien elinvoimaisuuden mahdollistaminen tarkoittavat hyvin erilaisia toimia toimenpidetasolla, mutta ihmisten yhdenvertaista huomioimista kuntalaistasolla. Vastakkain asettelun sijaan tarvitsemme yhdessä tekemisen meininkiä, merikaupungin hyvää tuulta sekä uskoa Raahen mahdollisuuksiin. Viedään Raahea äkkinäisten toimien sijaan jatkuvaan kehittämiseen ja ajassa elämiseen, sellaisen mukavan merikaupungin henkeen!”

– Pekka Poukkula –

_______________________________________

RAUTAKOSKI MATTI, ylioppilas

Matti Rautakoski 2

”Olen Rautakosken Matti, 19-vuotias ylioppilas ja maatalouslomittaja. Tämä kevät menee asepalveluksessa Rovaniemellä. Nuorena ihmisenä tunnen nuorten murheet.

Raahe elää kylistä nyt ja tulevaisuudessa. Kylien hyvinvointi ja liikuntapalvelut ovat lähellä sydäntä. Olen ehdolla kunnallisvaaleissa, jotta Raahen kylät voisivat jatkossakin pysyä elinvoimaisina ja nuoret juurtuisivat kotikyläänsä. Yhteistyötä kyläyhdistyksien ja kaupungin välillä on parannettava, jotta jääkiekkokaukalot sekä ladut saadaan pidettyä kunnossa jatkossakin.

Vanha Raahe ja sen historia on nostettava ylpeästi esiin useammin ja määrätietoisemmin. Keskustan alueen kehittäminen on tehtävä vanhaa Raahea sekä luontoa kunnioittaen ja korostaen.”

–  Matti Rautakoski –

_________________________________________

TORNBERG ELIAS, opiskelija, kevytyrittäjä, Raahen Keskustanuorten puheenjohtaja
Raahen Keskustanuorten puheenjohtaja, Opiskelija, kevytyrittäjä (1)

”Olen asunut lapsuuteni ja nuoruuteni Raahessa, ja pitkän pohdinnan jälkeen ajattelin, että nyt on aika antaa oma panokseni Raahen puolesta. Lähdin ehdolle Raahen kaupunginvaltuustoon, koska haluan tehdä työtä elinvoimaisemman Raahen puolesta.

Olen ehdolla, koska haluan tuoda nuorten ääntä paremmin kuuluviin ja saada myös heidän näkökulmiaan Raahen kaupungin päätöksentekoon. Nuoret ovat tämän kaupungin tulevaisuus ja toivo, tämä asia pitäisi ottaa huomioon varsinkin, kun tehdään lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä esimerkiksi liikuntapaikoista.

Olen saanut kokemusta vaikuttamisesta ylä-asteen sekä lukion oppilaskuntien hallituksissa,  Raahen Keskustanuorten puheenjohtajana sekä Keskustanuorten piirin johtokunnassa. Näistä kokemuksista olen tärkeimpänä oppinut, että asioihin voi oikeasti kovalla työllä ja omalla aktiivisuudellaan vaikuttaa.

Tärkeimmät vaaliteemani:

– Elinvoimaisempi Raahe

– Nuorten ääni kuuluviin

– Liikuntapaikkoihin on panostettava enemmän

Raahen kaupunginvaltuustolla on tulevalla kaudella tärkeitä asioita päätettävänä, ja sen on tehtävä rohkeasti päätöksiä esimerkiksi muuttotappion pysäyttämiseksi. Lyhytnäköisiä päätöksiä tulee välttää, pikemminkin tulee miettiä, miten päätökset vaikuttavat pitemmällä aikavälillä esimerkiksi nuoriin ja lapsiin.”

Tarkemmin ajatuksistani voit lukea:

Instagram: @tornberginelias

Facebook: @Elias Tornberg

Twitter: @tornbergelias

_________________________________________

VINBERG JUHANI, eläkeläinen, erikoislääkäri

Juhani kuva

”Olen Juhani Vinberg, raahelainen 69-v sisätautilääkäri, jonka monet muistavat Plasmasta, sittemmin Terveystalosta. Eläkkeellä toki nyt. Jotkut muistavat Raahen Seudun kolumnini kuolemasta ja elvyttämisestä, kun sain sydäninfarktin lumitöissä. Sen seurauksena olen pyörätuolissa ja huomannut raadollisesti tämän ajan esteet vammaisille, riittää kynnys väärässä paikassa.

Toinen elämä on sekin antanut paljon ja siitä saan kiittää rakasta vaimoani Merjaa ja neljää lastamme. Merja on nyt omaishoitajani ihan liian pienellä korvauksella ympärivuorokautisesta työstä.

Maria, se laulajatyttö Helsingissä, on logopedina Aivoliiton palveluksessa ja hän auttoi minuakin, kun sain vasemman puolen halvauksen neljä vuotta sitten. Mirja-tyttäremme asuu Kirkkonummella, on lastentarhanopettaja ja kahden lapsen äiti. Matti on diplomi-inssi ja asuu Lahdessa. Heikki on Raahessa suurena apunamme arjen ongelmissa.

Keskustalainen olen ollut kehdosta saakka. Setäni Lassi saattaa olla monellekin tuttu iloisista luennoistaan, äitini puolelta olen umpimaalaisliittolainen, isäni puolelta vielä körtti-herännäinen. Muuten poliittisesti epäkorrekti ja jotkut sanovat, että on se paha suustaan, mutta kaikkien kaveri.”

– Juhani Vinberg –

_________________________________

YLKULJU ELSI, kotipalveluyrittäjä

kaksoiskuva

”Heippa kaikki!

Tässäpä esittäytyy 48-vuotias keskustalainen kuntavaaliehdokas Elsi Ylikulju. Olen tuore kotipalveluyrittäjä, jonka palvelut on suunnattu niin ikäihmisille kuin lapsiperheille. Asun Pattijoen Jokelan kylällä mieheni ja neljän lapseni kanssa. Lapsiperhe alkaa olla nuortenperhe, nuorimmainenkin on jo 12-vuotias. Viisi lasta on muuttanut kotoa pois ja kolmelle lapselle olen jo mumma. Viime vuosina omat juureni ovat alkaneet kiinnostaa enemmän, josta ylläoleva kuvakin kertoo sen, kuinka sykähdyttävä hetki oli käydä isäni kotitalon pihamaalla käveleskelemässä. Harrastuksiani ovat kävely ja hiihto ja erityisesti ystävien kanssa maailmanparantelu saunan terassilla tai nuotion äärellä.

Olen Ouluntullista tullut jo kohta 30 vuotta sitten Pattijoelle ja kuinka monesti olen sen kokenut ja tuntenut, että siellä on koti missä on perhe, sukulaiset, ystävät, työ ja kaikki vapaa-ajan mahdollisuudet. Täällä Raahessa on hyvä ollut kasvattaa lapset ja saattaa heidät eteenpäin elämässä. Osa lapsistani on tullut takaisin tänne opiskeltuaan ensin muualla ammattiinsa. Raahe on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on turvallista asua ja elää lapsiperheenä, mutta myös ikääntyvänä perheenä.

Sydäntäni lähellä on kaikenlaiset hyvinvointiin liittyvät aiheet lasten ja nuorten parissa. Ikääntyvien arjessa pärjääminen tarvitsee myös monenlaisia vaihtoehtoja ja siihen yritykseni toiminta-ajatus kytkeytyykin vahvasti. Paljon on asioita näitten asioiden parissa tehty, mutta paljon on vielä tehtävää.

Ensimmäinen valtuustokausi alkaa olla takana, uutta oppia ja uusia ystäviä ja tuttuja on tullut hyvin paljon elämääni mukaan. Olen tulevaisuuslautakunnan jäsen ja toimin tällä hetkellä myös Pattijoen Keskustan paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Ehdolle lähdin mukaan, koska kiinnostusta edelleen löytyy yhteisten asioiden eteen. Rakennetaan yhdessä järkevällä taloudenpidolla ja tasapuolisesti tätä kaunista ja ihanaa kaupunkiamme niin keskusta-alueella, asuinalueilla kuin meidän kylillä.

Yhdessä me viemme Raahea eteenpäin!”

– Elsi Ylikulju –

________________________________

Ehdokassuostumuksensa kuntavaaleihin 2021 ovat antaneet jo seuraavat henkilöt:

Agapitova Viktoria, opettaja/ohjaaja

Ahokas-Tuohinto Pirkko, erikoislääkäri, eläkkeellä

Asukas Kaija, erikoiskirjastovirkailija, tradenomi AMK

Aulakoski Antero, sektorinjohtaja, ylikomisario

Haapajoki Tita, puutarhuri

Hanhisuanto Perttu , eläkeläinen

Hartikka Jani, runkosahuri, työsuojeluvaltuutettu

Hummastenniemi Matti, toimitusjohtaja

Jaakola Elina, agrologi/nuorten työvalmentaja

Kaipio Satu, tekninen johtaja

Kallunki Benjamin, opiskelija

Karhu Vesa, koneenkuljettaja

Karppinen Aimo, suojelumies, eläkeläinen

Kaurala Reijo, operaattori

Kauppinen Carita, mentori, toimistopäällikkö

Kemilä Jussi (sit), ekonomi, insinööri

Kinnunen Esa, luokanopettaja

Laurila Matti, tekninen johtaja, insinööri

Linna Tapio, instrumenttiteknikko

Lumijärvi Liisa, maatalousyrittäjä, kansanedustajan avustaja

Majava Ville

Mattila Hanna- Leena, kansanedustaja, lehtori

Mutka-Leinonen Kristiina, lukion lehtori

Nivala Matti, matemaattisten aineiden opettaja

Oikarinen Matti, työnjohtaja, koneenkuljettaja

Parkkila Pasi, varastomies

Pekkala Sari, metsätalousinsinööri, maatilan emäntä

Poukkula Pekka, yrittäjä

Pulkkanen Nina, luokanopettaja, KM

Rautakoski Matti, ylioppilas

Sanaksenaho Harry, DI, eläkeläinen

Suonsivu Pyry, lääkäri, toimitusjohtaja

Säily Timo, maanviljelijä

Sämpi Kirsti, myymälänhoitaja, eläkeläinen

Tamminen Seppo, eläkeläinen

Tornberg Elias, opiskelija

Tuovinen Annekristiina (sit.), restonomi AMK

Vedenoja Simo, yrittäjä, DI

Ventonen Heikki, yrittäjä

Vinberg Juhani, eläkeläinen, erikoislääkäri

Vuori Pertti, taidemaalari

Vuorinen Sari, koulunkäynninohjaaja

Ylikulju Elsi, kotipalveluyrittäjä

Ylikulju Mirva, käyttöhenkilö

Äijälä Samuli, rakennusinsinööri